Lähilihaa tilattavissa syksytoimituksiin!

Saatavana lampaanlihaa (alle 1 v) tai nuoren naudan lihaa (alle  2 v). Arvioitu toimitusaika elokuun loppupuoli (lammas/nauta), riippuen kesän laidunnuskeleistä.
Osa naudanlihatoimituksista loka/marraskuun vaihde.

Lampaat ovat meidän kasvattamiamme, naudat kasvavat Nikkilän tilalla tässä naapurissa.

Tilauksen voi tehdä netissä tai poikkeamalla Puimasuulissa täyttämässä tilauslomakkeen.

Lammasta:  

vaihtoehdot:
-1/2 (7 - 10 kg)  tai kokonainen (15 - 20 kg) 
- luullinen tai luuton leikkuu, joissa vaihtoehdot:
      1. luullinen1: kyljykset, putkiluupaisti +potka, kokonainen etulapa, jauhelihaa
      2. luullinen2: kyljykset, kokonainen viulu, jauhelihaa
      3. luuton1: luuton paisti, ulko- ja sisäfileet, jauhelihaa
      4.  luuton2: putkiluupaisti, ulko- ja sisäfileet, jauhelihaa
- jos ostaa kokonaisen, niin voi valita kaksi leikkuuta.
- luuton leikkuu : hinta-arvio n. 17 € / kg
- luullinen leikkuu: hinta-arvio n. 14,50 € / kg

Naudanlihaa (yhteistyössä Nikkilän tila / Jyrki Nikkilä)

vaihtoehdot:
- lihapaketti: puolet paisteja, puolet jauhelihaa. Valitse myös määrä: 5 kg, 10 kg 15  kg tai 20 kg
- herkkupaketti (n. 3 - 4kg): osso buco-kiekot, entrecote, file
- hinta-arviot: lihapaketti 15 €/ kg ja herkkupaketti 28 €/kg


Mitä on lähiliha?

Lähiliha on lähellä tuotettua.  Lähilihan kaikki tuotantovaiheet eläimen kasvatuksesta lihan pakkaamiseen ja makkaran tekoon työllistävät paikallisesti, paikallisia ihmisiä.
Meillä Mahnalassa on se onni, että alle 50 km päässä Sastamalassa toimii useita pieniä ja keskikokoisia lihankäsittelylaitoksia. Makkarantekijä toimii taas Nokialla, alle 20 km päässä. Lähiruokaa siis parhaimmillaan!

Lähiliha on myös eläinten etu. Eläimet saavat kasvaa syntymätiloillaan, tutussa laumassa. Ne saavat syödä kesäisin vapaasti ruohoa ja kaikkea laidunkasvillisuutta, talvikaudella karkearehuna on heinä, säilörehu ja olki.
Niille annetaan ruokintasuunnitelman mukaisesti myös hiukan väkirehuja eli esimerkiksi viljaa. Ruokintasuunnitelma on laskelma hyvästä ruokinnasta, jolla eläin saa ravintoaineita tarpeeksi.
Kivennäisiä sekoitetaan väkirehuun mukaan, minkä lisäksi niitä annetaan vapaasti esimerkiksi nuolukivinä.

Kuljetusmatka teurastamolle on lyhyt, jolloin liha on tuoreempaa kun sen saa pannulle tirisemään tai pataan hautumaan. Tuoreus säilyy myös pakastuksessa, koska pakastus tehdään heti. Liha käsitellään viranomaisvalvotuissa laitoksissa.
Lihaa on saatavissa ainoastaan jaksottain, koska uuhet karitsoivat kerran vuodessa , ja lehmienkin pääpoikima-aika ajoittuu kevääseen.